.st0{fill:#FFFFFF;}

Whatsapp Gruplarında Şiddetsiz İletişim

Parçası oldugum Whatsapp gruplarda sık sık tartışmalara şahit oluyorum. Biri sinirlendiği bir konuyu paylaşıyor, bunu paylaşırken de birilerine ya da bir şeye karşı olarak argümanını oluşturuyor.

Bu mesajdaki karşı olunan kişi/ görüşle kendini özdeşleştiren kişiler hemen bu mesaja, mesajı yazan kişiye karşıt olarak cevap veriyor. Bunun üzerine mesajı yazan kişi gerginliği arttırıyor, konuyu genişletiyor ya da kendini saldırılmış ve mağdur hissediyor. Hissi doğrultusunda bir cevap veriyor, bu cevabın üzerine diğer taraf ya hiddetlenip konuyu iyice büyütüyor, ya da kendini saldırılmış ve mağdur hissediyor. Bu tartışmaları izleyenler sohbete bazen iki taraftan biri gibi dahil oluyorlar, bazen de kurtarıcı rolü üsleniyorlar, bazı kişiler ise bu iki kişiyi suçlayan argümanlarla yeni bir şiddetli iletişim başlatıyor. Bazı üyeler tamamen sessiz kalıyor ama herkes, gruptaki herkes bu iletişimden etkileniyor.

Ben genelde - ya da her zaman mı demeliyim - sessiz kalan kısımda yer alıyorum.

Bununla ilgili ne yapabileceğimi bilmiyorum.

Bu yazıyı da bu yüzden yazıyorum.

Sessiz kalmamın sebebi bunun benimle ilgili olmayışı. İletişimi başlatan kişi kendi ihtiyacı için o mesajı yazıyor. Bir şeyin onun için önemli olduğunu anlatmak istiyor. Belki desteklenmek istiyor, belki görülmek istiyor, belki paylaşmak, ait hissetmek istiyor, belki önemli hissetmek istiyor. Bu iletişim tamamen onunla ilgili. Ben bunu duyuyorum. Bazen ben de tetikleniyorum. Ama tetiklendiğimi fark ediyorum, tetiklenmek bana benim ihtiyacımı anlatıyor, benim ihtiyacım o kişinin ne söylediğinden bağımsız olarak bende yaşıyor. O kişinin benim ihtiyacımla ilgili bir sorumluluğu yok, o kişi bana saldırmak için de bunu yazmadı. (Bana saldırmak için yazmış olsa bile "ben" olarak gördüğü şey onunla ilgili). Bu noktada eğer kişinin paylaştığı şey kendi ihtiyacıyla ilgiliyse ben bunun için ne yapabilirim? Dinleyebilirim, o kişinin kendini ifade etmesine izin verebilirim. O kişinin hislerini onaylayabilirim. (Kızgın olduğunu okuyabiliyorum). Bundan başka ne yapabilirim? Bunu bilmediğim için sessiz kalmayı tercih ediyorum.

Eğer baş başa olsak o kişiye "Bu paylaşım senin için ne ifade ediyor?", "Bununla ilgili ben sana nasıl yardımcı olabilirim?" diye sorabilirim. Ama bir grup içinde olduğumuzdan ve çok sık bu paylaşımlar olduğundan kimseyi rahatsız etmek istemiyorum. O yüzden seçimim sessiz kalmak oluyor. Ama sessiz kalmak pasiflik değil bence. Çünkü tetiklendiysem içimdeki "düşman gören"i fark ediyorum, o düşmanın aslında düşman olmadığını, benim içimdeki o hassas, korunmaya ihtiyaç duyan alan olduğunu anlıyorum, nefret tohumlarını değil, şefkat tohumlarını suluyorum. Belki yeterince şefkat geliştirdiğimde daha faydalı şekilde iletişime geçebilirim. Daha faydalı iletişim yöntemi ne olabilir? Düşüncelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Isil Uysal Calvelli


If you ask me who I am in one word, I say “Human”. If I should do it with two words, I say “Loving Human”. If I am allowed to do it in three words, I say “Loving Creative Human”

I create words, emotions, connections, energy and spaces. 

I do that through coaching, writing, speaking, podcasting and training.

Işıl

related posts:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

 Transform Unfulfillment at Work into Self-Discovery

Subscribe to the newsletter and get your free worksheet.

>